Klauzula informacyjna

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuje się, iż:

 

  1. Administratorem danych osobowych jest Biblioteka Publiczna w Zielonkach, ul. Galicyjska 17A, 32-087 Zielonki.

  2. Biblioteka Publiczna w Zielonkach wyznaczyła inspektora – Panią Magdalenę Cyprych-Waligórę – z którym można skontaktować się poprzez e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub numer telefonu: 533 655 000 w każdej sprawie dotyczącej przetwarzania Pani/Pana danych osobowych.

  3. Dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji zadań wynikających ze statutu Biblioteki Publicznej w Zielonkach na podstawie ustawy o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej z dnia 25 października 1991 r. oraz na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a, b, c ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

  4. Dane osobowe przechowywane będą w czasie zgodnym z przepisami w/w ustawy oraz aktów wykonawczych.

  5. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej.

  6. Przetwarzanie danych osobowych w Bibliotece odbywa się w celu rejestracji czytelnika umożliwiającej pełne korzystnie z usług Biblioteki (wypożyczanie, zamówienia księgozbioru drogą elektroniczną itp.).

  7. Pani/Pana dane będą przetwarzane w celu zapewnienia ochrony udostępnianych i wypożyczanych zbiorów, dochodzenia ewentualnych roszczeń prawnych, prowadzenia statystyk dotyczących korzystania z Biblioteki, na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. dostęp do nich będą mieli tylko upoważnieni pracownicy biblioteki w ramach wykonywania swoich obowiązków służbowych.

  8. Dane będą przechowywane przez okres nie dłuższy niż jest to niezbędne do celów statystycznych, dla których są przetwarzane. W przypadku braku aktywności na koncie czytelnika dłuższym jak 5 lat dane zostaną usunięte z systemu.

  9. Posiada Pan/Pani pełne prawo dostępu do treści swoich danych osobowych i ich sprostowania w przypadku nieaktualności, prawo ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu.

  10. Po uregulowaniu wszelkich zobowiązań wobec naszej Biblioteki (zwrot wszystkich materiałów bibliotecznych i/lub opłacenie kary) może Pan/Pani cofnąć swoją zgodę na przetwarzanie danych i zażądać ich usunięcia (prawo do bycia zapomnianym).

  11. Dane udostępnione przez Pani/Pana nie będą podlegały profilowaniu.

  12. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych wynikających z przepisów prawa jest obowiązkowe, natomiast danych fakultatywnych jest dobrowolne.

  13. Przysługuje Panu/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.